Konijn met rozijnen, een recept van een hele goede kokkin; Marie Noppen Thielemans, uitbaatster van hotel restaurant « De Zwaan » op de Grote Markt in Aarschot. De overgrootmoeder van Caroline Van Vlasselder en ereburger Johan Noppen. De familie Noppen was tijdens WO I naar Engeland uitgeweken. In 1916 publiceerde Marie Noppen in Engeland een kookboek in het Nederlands voor Vlaamse vluchtelingen. Achterkleinzoon Johan Noppen is op zoek naar dit receptenboekje. Moest iemand in het bezit zijn van dit boekje, graag iets laten weten aan Johan in het stedelijk museum. Achterkleindochter Caroline heeft dit recept bewaard en bereidt het al vele jaren. Ze oogst er telkens veel succes mee bij de genodigden.

Vroeger moest je het konijn zelf slachten: het vel afstropen, alle ingewanden, het hart, de niertjes en de lever eruit halen. Het hart, de niertjes en lever werden opgebakken om apart op te eten. Het werd soms ook bij in de pot gedaan. Anders was het veu de kat of den hond!

Ingrediënten voor vier personen:

  • 1 groot konijn of 2 kleine
  • 3 grote uien
  • hoeveboter
  • doos lichte rozijnen
  • bruine suiker
  • peper, zout
  • paneermeel
  • cognac

Het konijn een nacht in koud water onderdompelen en een glas azijn erbij gieten. ’s Anderendaags het konijn laten uitdruppelen in een vergiet.

Drie grote uien in grote stukken snijden, een halve doos rozijnen (of meer naar smaak), vijf soeplepels bruine suiker (of meer naar smaak) peper, zout.

De uien laten bruineren in boter. Dan de stukken konijn erop leggen. Peper, zout en rozijnen er bijdoen.

Zachtjes laten sidderen tot de jus bijna weg is. Kokend water bijvoegen tot het onder staat en bruine suiker toevoegen. Laten stoven tot als het gaar is; minstens 2 uren. Als het water wegtrekt moet je er wat bijvoegen. Proeven! Is het niet zoet genoeg: doe je er bruine suiker bij, niet zout of peper genoeg, dan doe je er zout en peper bij. Als het gereed is, ga je het binden met paneermeel. Dat betekent: rechtstreeks vanuit het doosje paneermeel in de pot strooien en lichtjes roeren tot alles bindt. Het vuu afzette en op laatste een scheut cognac bijdoen. De cognac niet laten koken!

Herman en Marie Noppen met dochters Lina en Elvire