De bomma van René Cypers

Bij ‘Mit Cock’ in café ‘De Schuit’ was het regelmatig feest van de één of andere Liberale vereniging, van de ‘Wipschutters’ van de jagers,… en dat was met … ‘Ossetong in Madeirasaus’ en kroketten soms met groentenkrans. ‘Maria de Kokkin’ deed samen met Mit en helpsters de bereidingen en opdienen.

Ingrediënten voor 4 personen:

1 rundstong, 1 prei, 1 selder, 2 wortelen, 1 ui, 250g kalfsgehakt, 250g champignons, 15cl Madeirawijn, 1l kalfsbouillon, 50g boter, 3el bloem, 4el tomatenpuree, 2 laurierblaadjes, 2 takjes tijm, 4 takjes peterselie

Bereiding:

1° Laat de tong in 3 liter gezouten water wit trekken. Ververs het water na anderhalf uur. Snij prei, selder, wortel en uit grof.

2° Breng het gezouten water aan de kook, doe er de rondertong in en laat 5 minuten koken. Giet het kookwater weg en giet er opnieuw kokend water over. Voeg de groenten en het kruidentuiltje toe en laat 2,5 uur pruttelen tegen het koken aan. Pel de tong.

3° Maak gehaktballetjes en pocheer ze in gezouten water. Snij de champignons in plakjes. Smelt boter in een pan, voeg de bloem toe en roer om. Blus met de fond en de Madeira. Voeg de tomatenpure toe en roer glad. Voeg de champignons en gehaktballetjes toe en breng op smaak.

4° Snij de tong in pakjes van 0,5cm en serveer met de warme saus. Lekker met kroketten of puree.