Louis Jacques Camerlinckx  

Louis Jacques Camerlinckx studeerde aan de Academie voor Schone Kunsten te Brussel en vervolgde zijn studies aan het Hoger Instituut voor Beeldende Kunsten te Antwerpen, waar hij onderricht kreeg van o.a. Baron Isidoor Opsomer en glazenier Eugeen Yoors.

Hij verwierf bekendheid met zijn kruisweg, welke hij maakte in 1945 te Onze-Lieve-Vrouw Tielt. Deze kruisweg maakte zoveel indruk op de mensen , dat deze werd erkend door het Vaticaan. Vervolgens ontving L.J. Camerlinckx vele opdrachten.

Hij gaf les te Aarschot aan de teken-en schildersschool, welke hij mede-oprichter van was.
In 1950 huwde hij Madeleine Douven, één van zijn privé-leerlingen. Ze verhuisden naar Leopoldsburg. Daar legde hij zich toe op portret en figuur-tekenen / schilderen, zowel met pastel als olieverf. “De mens”, dat fascineerde hem! Het karakter, het individu.

In 1962 verhuisde hij met zijn vrouw en dochter naar de bosrijke omgeving te Eksel. Camerlinckx noemde zijn villa “de thébaïde”, een plek om rustig inspiratie op te doen. Ondanks de afgelegen plaats, wist men hem te vinden, van alle hoeken ter wereld. Zijn werken zijn dan ook verspreid in België, Nederland, Frankrijk, Engeland, Monaco, Amerika, Duitsland, enz.

 

L.J. Camerlinckx, was virtuoos, met trefzekere toetsen, zijn eigen herkenbare stijl. Zijn leven was schilderen, en de mensenkennis die hij had, maakte van hem een onvergetelijk groot kunstenaar.