BRIGITTE RASKIN, één van de belangrijkste Vlaamse schrijfsters en afkomstig uit Aarschot. Ze is licenciate geschiedenis en journaliste.

Brigitte Raskin verruilde haar gecombineerde loopbaan als journaliste en lerares voor het schrijverschap nadat haar debuut Het koekoeksjong in 1989 bekroond werd met de AKO-Literatuurprijs en in 1990 met de Prijs van de Vlaamse lezer. Geschiedkundig onderzoek is meestal ook een aanzet voor haar literaire werk.

AFSCHEID VAN STEEN : Het domein van de kindertijd

De autobiografische verhalen in Afscheid van steen spelen zich af in het schijnbaar banale Aarschot, een stad van chocolade, naar de bruine ijzerzandsteen waarin de kerk en de puien van de herenhuizen zijn opgetrokken. Naar deze stad en het huis van haar kinderjaren keert Brigitte Raskin op velerlei manieren terug. Op wandel door herinneringen laat ze teder maar beslist het domein van de kindertijd achter zich.

DE EEUW VAN DE EKSTER

Het levensverhaal van de oom van de schrijfster, pater Raskin (1892-1943), die missionaris was in China was. Hij werd in de Tweede Wereldoorlog legeraalmoezenier, zond berichten naar Engeland, werd door de Duitsers gevangen gezet en onthoofd. Brigitte Raskin bezocht de plaatsen waar haar oom heeft geleefd en gewerkt en reisde in 1991 naar China.

Pater Raskin is een lokale held (zijn standbeeld staat in Aarschot) en zoals iedere held is hij een problematische figuur. In haar pogingen dat probleem onder woorden te brengen komt Brigitte Raskin steeds dichter bij een waarheid die tegelijk heel intiem en van alle tijden is.

HET KOEKOEKSJONG – ‘Een indringend tijdsbeeld van de afgelopen halve eeuw’

AKO Literatuurprijs

Prijs van de Vlaamse lezer

Toen begon de eindeloze zwerftocht van Frans, het ‘koekoeksjong’, van een stiefgrootvader naar tehuizen, huurkamertjes en gevangenissen.”

“Een mens kan morsdood zijn als Frans Maes, of voortleven als mijn moeder in de herinnering. De ene dode is de andere niet..”


DE GESTOLEN PRINSES – Het leven van prinses Isabella (1501-1526) 

Een oudere vrouw, vertelt hoe zij ooit in het stadhuis van Mechelen een stuk uit een oud schilderij sneed. Waarom ze dit deed, wordt langzaam duidelijk en blijkt alles te maken te hebben met haar geboeidheid voor het leven van prinses Isabella, de jongere zus van Karel V. Het verhaal over deze ongelukkige prinses is op feiten gebaseerd.

DE TAALGRENS : of wat de Belgen zowel verbindt als verdeelt

Hoe kwam de Germaanse-Romaanse cultuur en taalgrens in Europa tot stand? Welke problemen bracht de tweetaligheid mee in België?
De reeks Geschiedenis voor iedereen vult de gaten in je historische kennis op.

BIOGRAFIE

25 juli 1947: Geboren te Aarschot als vijfde van zes kinderen in een katholiek burgerlijk gezin. Haar vader, Paul Raskin, was vrederechter. Volgens haar website kreeg ze een “christelijke, burgerlijke en studieuze opvoeding”. In haar jeugd was ze actief bij de plaatselijke meisjesscouts.

18 maart 1959: Haar moeder Maria ’s Heeren sterft als Brigitte twaalf is.

1959-1965: Volgt de Grieks Latijnse afdeling op de kostschool Paridaens te Leuven.

1965-1971: Studeert Moderne Geschiedenis aan de KUL. Ze studeerde af met een scriptie  over het Davidsfonds. Ze studeert ook in de richting pers- en communicatiewetenschappen maar zonder eindverhandeling.

  • Ze raakt er betrokken bij de strijd om de vervlaamsing en democratisering van de universiteit en evolueert in linkse richting.
  • In die tijd publiceert ze ook haar eerste artikelen in het studentenblad Universitas. Het blad werd in 1970 na een ophefmakend themanummer over sex opgeheven.

1970: Studeert af aan de KUL als historica.

1970-1971: Medewerking aan De Nieuwe Gids (persoverzicht) en aan de Spectator (boekbesprekingen).

1971-1976: Journaliste en redactiesecretaresse bij het progressieve weekblad ‘De Nieuwe’ van Mark GrammensGerard Alsteens (GAL) was er tekenaar en lay-outman.

1974: Trouwt met Edgar Alsteens (tweelingbroer van GAL). Verhuist naar Overijse waar haar man druiventeler is.

1975: Verlaat De Nieuwe. Blijft wel geregeld voor het blad schrijven, alsook voor o.a. Knack, De Groene Amsterdammer.

1975 – 1980: Lerares geschiedenis in het rijksonderwijs. (in Sint-Pieters-Woluwe, Halle, Keerbergen en Brussel)

In Humo wordt ze uitgeroepen tot “La Passionaria van klein progressief Vlaanderen”, in De Randkrant schrijft ze maandelijks een column.

1976: Geboorte van Stijn Alsteens.

1978: Geboorte van Korneel Alsteens.

1981-1990: Volgt Luc Huyse op als hoofdredacteur van maatschappijkritisch tijdschrift De Nieuwe Maand.

1982-1984: Wekelijkse bijdrage onder de naam Brelle in het satirisch weekblad ‘De Zwijger’ van Johan Anthierens.

1983: Geboorte van Lotte Alsteens.

1984: Reis naar Cuba in gezelschap van Belgische journalisten.

1984-1987: Deelname aan ‘Namen noemen’ een spelprogramma van de VRT. (waardoor ze een ‘Bekende Vlaming’ wordt)

1988: Publicatie van haar romandebuut ‘Het koekoeksjong’ een documentaire roman.

  • Dat boek is meteen een schot in de roos, want ze krijgt er in 1989 de AKO-literatuurprijs voor. In 1990 krijgt dit boek ook de prijs van de Vlaamse Lezer.

1989: Verlaat het onderwijs en wordt full time schrijfster. In augustus overlijdt haar vader.

1989-1990: Deelname aan het AVRO televisieprogramma ‘Van de rug af gezien’.

1990: Publicatie van de roman ‘Overwinterdagboek’

1991: Publicatie van ‘De Maagd van Antwerpen’, geschreven in opdracht van de Vereniging ter Bevordering van het Vlaamse Boekwezen, in het kader van de actie ‘Het geschreven woord’ (Lees eveneens de uitsmijter achteraan dit lemma)

  • Medewerking aan het boek ‘De Taalmeesters’ (red. Dick Poons, Amsterdam, Amber), de neerslag van het Televisieprogramma Van de rug af gezien.
  • Reis naar Indonesië in het kader van een literair festival.
  • Verlaat De Nieuwe Maand als hoofdredacteur, maar blijft medewerker tot het blad ophoudt te bestaan (1993).
  • Voorbereiding van roman over haar oom Joseph Raskin, missionaris en oorlogsheld. Reis per schip naar China, waar ze een tijdlang verblijft.

1994: Publicatie van ‘De eeuw van de ekster’, een literaire documentaire over Joseph Raskin.

  • Een standbeeld van pater Joseph Raskin staat te Aarschot- De Hoogbrug, Amerstraat en de Raskin kade.

Tweede reis naar Indonesië.

1995: Een reportage over Moskouse daklozen voor Artsen zonder Grenzen verschijnt in Knack en in Populations en danger. Écrivains. Photographes. Regards. (Editions Michalon – Arte/ La Sept Editions).

1996: Publicatie ‘Afscheid van steen. Het domein van de kindertijd’ een bundel nieuwe en eerder verschenen verhalen o.a. een herziene versie van ‘De Maagd van Antwerpen’.

2010 : In een open brief in De Standaard pleit Raskin ervoor om het gedicht ‘Bericht aan de reizigers’ van Jan van Nijlen te laten aanbrengen in het Centraal Station te Antwerpen. Daarop vergaderden de NMBS en Antwerpen Boekenstad en Raskin zelf over de mogelijkheden. Na afloop liet Paul van Aelst van de NMBS weten dat de ingenieur-architect enthousiast was over het voorstel. ‘Bericht aan de reizigers’ zou aangebracht worden in de overgangszone tussen de sporen en de stationshal. Aldus wordt een oude droom van Johan Anthierens werkelijkheid.

Brigitte Raskin publiceerde bijdragen in verscheidene verzamelbundels

  • 1988: Onmogelijke interviews. (Leuven:Kritak)
  • 1990: Burengerucht. Het Vlaams verhaal doet weer de ronde. (Amsterdam/Leuven, Meulenhoff/Kritak).
  • 1994: Cahier d’amour. Liefdesbrieven. Samenstelling Luc Coorevits (’s Gravenhage/Rotterdam, Nijgh & Van Ditmar)
  • 1994: De huid voorbij. Prostituées vertellen. (Antwerpen, Coda)
  • ….

Brigitte Raskin blijft haar literaire en publicistische werk combineren met journalistiek werk en is bij gelegenheid reporter, interviewer, columniste (o.a. voor het maandblad RandKrant) en recensente (o.a. voor de Letteren-bijlage van De Standaard).

bron : “Schrijversgewijs” Vlaamse schrijvers – 1830 – heden