Het uur van Fassbinder

acryl op canvas, 130 x 175 cm

 

Het verhaal gaat dat deze edelman, die woonde in het huis waar heden ten dage deurwaarder Willems woont, vele eigendommen en gronden had gekocht die eigenlijk behoorden aan de Kerk en door Napoleon verbeurd waren verklaard . Niemand,  op straffe van in de kerkban te worden geslagen, durfde deze gronden te kopen en zo werd de rijke edelman nog rijker dan voorheen.  Het bleek dat Fassbinder,  maar vooral zijn dochters “ les demoiselles Fassbinder” heel wat schenkingen hebben gedaan aan de kerk in de hoop hun zielezaligheid op die manier terug te kopen. Maar loontje kwam om zijn boontje : de dag dat Fassbinder zou begraven worden werd het heel donker, het donderde en bliksemde en de lucht werd vuurrood en een gespan van vuurkarren raasde door het firmament en de grote bourdonklok die luidde om het volk ter kerke te roepen om de uitvaart van Fassbinder bij te wonen,  barste in een hels gekraak en werd met stomheid geslagen.  De kerkannalen bevestigen inderdaad dit voorval.  De mensen begrepen toen dat de duivels Fassbinder hebben meegevoerd naar het hellevuur…

tekst : Hans Dehond

 

Hans Dehond, Langdorpenaar pur sang.  Aldaar geboren op 22 januari 1950.

Als leerling van het Koninklijk Atheneum hanteerde hij liever het penseel i.p.v. een voetbalmatch te spelen.  In 1978 behaalde Hans het diploma van geneesheer aan de VUB. Hij startte een succesvolle dokterspraktijk te Langdorp in het voormalige kloostertje van de Zusters van de Christelijke Scholen van Vorselaar.

Achter het klooster ontvouwt zich de prachtige – intieme Demervallei, de inspiratiebron voor het oeuvre van Hans. Dokter Dehond restaureerde kapel en orgel en ontpopte zich als organist. Regelmatig organiseert hij concerten met befaamde organisten. Een inwoner als dokter Hans is een gelukkige zaak voor Langdorp. Vooral door zijn goede omgang met het patrimonium, dat men al te vaak achteloos, en dus onbegrijpend bekijkt.

Tentoonstellingen : Jette – Hasselt – 2 x biennale Langdorpse schilders (Davidsfonds) – Baltimore (USA)