26,5 x 18 cm

pastel

Kinderen in het dorp.

Le village des enfants.

Kinder im Dorf.

22,5 x 18 cm

Pastel

De storm

L’orage

Der Sturm

21 x 15,5 cm

Pastel

Kind aan het venster.

Enfant à la fenêtre.

Kind am Fenster.

31 x 23,5 cm

Pastel

Orgelconcert in Langdorp.

Concert d’orgue à Langdorp.

Orgelkonzert in Langdorp.

19 14,5 cm

Pastel

zonder titel

sans titre

ohne Titel

Verre wandeling

Al wandelend het dorp uit

Achter mij mensen en huizen

Bij de beek geel barbarakruid

Een paardenbloem al met pluizen

De hemel gewelfd boven mij

En spiegelend in het water

Varen trage wolken voorbij

Wolken van vroeger en later

Stapvoets weg van de wereld hier

Naar het land waar ik ooit hoorde

De aarde ademt als een vredig dier

Adem, onwetend nog van woorden.

Albert Patteet

25,5 x 20,5 cm

Pastel

Knotwilgen langs de beek.

Des saules le long du ruisseau.

Weidenbaumen entlang des Stroms.

Moeder is

Ik weet het weer, van lang geleden

Moeder is een morgenveld graan

Rood van klaprozen aan de rand

Aan de einder hoge bomen staan

En voor mijn voeten een weg van zand

Het veld ruist als het bidden van gebeden

Er is de geur van rijpend koren

De oogst komt voor de avonddauw

En ver weg kan ik als toen weer horen

Moeder is de schreeuw van een pauw

Als over het land huilend stormen komen

Ben ik de donkere weg betreden

En ik voel nog, nu zoveel later

Hoe regens dalend om mij stromen

Moeder is een huid van water

Moeder, ik gaf u namen door de jaren

En weet nog alles wat we samen deden

Thans rust ik aan het avondraam

In sterren huivert het verleden

Ik zeg weer alle woorden die ooit waren

Moeder is, moeder is, maar vind geen naam

Albert Patteet

25 x 19 cm

Pastel

Eeuwige rivier

Le fleuve éternel

Ewiger Fluss

61 x 50 cm

olie op canvas

Abdij van Averbode

huile sur toile

L’ abbaye d’Averbode

Öl auf Leinwand

Abtei von Averbode

Albert Patteet cv.

Hij werd geboren op 14 december 1944 te Aarschot, woont en werkt in het ouderlijk huis, Diepvenstraat 34, 3201 Langdorp.

Albert Patteet is het vierde kind in een gezin van zes kinderen; drie jongens en drie meisjes. Hij studeerde technieken aan de Leuvense Sint-Pietersambachtschool (SPAS) en was metaalbewerker. Kwam spontaan en heel jong als kind al tot schilderen en tekenen. Een reproductie van “De jongen met het rode vest” van Cezanne gaf hem een schok. Meteen begreep hij de rangorde in beelden; het grote verschil tussen banale voorstellingen en kunst. Hij las en leest veel.

Zijn eerste schilderijen op doek waren een ramp. Waarschijnlijk, zo zegt hij, door angst. Meteen was duidelijk dat hij liever op paneel werkt omdat hij graag kracht op zijn penseel zet. De panelen zijn “Unalit” die hij op handzame formaten laat verzagen (60/50 b.v.) Zijn medium is goede lakverf, niet de klassieke olieverf. Naast houtskool werkt hij ook graag en veel met pastel op papier. Heel ecologisch recupereert hij lijsten om de werken te presenteren, dan bepalen zij het formaat.

Albert Patteet vertrekt liefst van de realiteit. Een landschap getekend in de natuur of onthouden door nauwkeurige observatie. De dorpszichten en landschappen zijn sterk gestileerd. De personages die in sommige werken opduiken zijn geen portretten. Het zijn geen anekdotische figuren. Eerder hebben de personen een universeel karakter. Zeker in de pastels is het werk symbolistisch. Het gaat over verdriet, nietigheid van de mens, kwetsbaarheid van het kind, onmacht en hulpeloosheid tegenover de grootsheid van de natuur. In de grotere lakverf schilderijen worden landschappen en zichten vastgelegd in een vereenvoudigde vorm zodat ze wel verwijzen naar een bepaalde plek en, tegelijk, toch die plek overstijgen. Hoewel erg beladen zijn de werken toch niet somber. Integendeel, er is licht aan de einder. Het werk van Albert Patteet straalt rust uit.

Behalve schilder en tekenaar is Albert Patteet een begenadigd tuinman. Rondom zijn huis heersen een weelde aan gewassen in tal van variëteiten. Het lijkt er een mini-aardsparadijs. Liefst deelt hij de vruchten van het land met anderen. Hij deelt ook zijn kennis. Zo is hij vaste vrijwilliger geworden in de Sint-Pietersschool te Langdorp waar hij met de leerlingen groenten kweekt en bereidt. Langs de Demer maakt hij met de klassen plantenwandelingen waarbij ook de Latijnse namen en de eigenschappen van het wilde plantsoen aan bod komen.

Albert Patteet, eeuwig op de fiets, is in alle stilte, een trouwe vriend. Zieken en ouderen aan huis gekluisterd kunnen geregeld op zijn bezoek rekenen. Behalve met boeken komt hij met verse groenten. Vaak vergezeld van een warm woord. “Prei gewoon uit de rij”, “In de vroegte wat late boontjes geplukt, Smakelijk”, “Tomaten, zaden gewonnen, gezaaid, gegroeid en gerijpt in het Diepven”. In alle bescheidenheid blijft Albert Patteet liefst onder de radar met zijn werk. Hij schenkt het weg of ruilt het voor planten en zaden van bloemen en groenten.

Albert Patteet schrijft ook gedichten. Ook daarin overheersen de rust en het kalme vertrouwen in de eeuwige cyclus van het leven.

tekst :  Mevrouw Josée Lehon – kunsthistorica